Motorrijbewijs, hoe zit dat? 


Motorrijden is de laatste jaren erg in trek. Het is één van de meest voorkomende gemotoriseerde hobby's en daarnaast is het de manier om aan de dagelijkse files te ontkomen.

Om rijlessen te mogen nemen voor de motorfiets, moet je in het bezit zijn van een autorijbewijs of een theoriecertificaat voor de motorfiets.

Tijdens de les sta je in contact met de instructeur via een eenzijdig communicatiesysteem. 

De Examens

  • Theorie examen
  • Voertuigbeheersing Het examen voertuigbeheersing, dit zijn 12 oefeningen waarvan je er 7 tijdens het examen moet uitvoeren. Er zijn 4 verplichte oefeningen en daarnaast kiest de examinator er nog 3.
  • Verkeersdeelneming  het examen duurt in totaal ongeveer 55 minuten. Bij dit examen vertrek je vanaf het CBR in Utrecht. Voordat je begint met de praktijkrit beantwoordt je een aantal vragen m.b.t. de motor hierna ga je een rit maken in het dagelijkse verkeer van +/- 30 min. De examinator en je instructeur volgen je in een auto. De examinator let onder meer op je kijkgedrag, de plaats op de weg en of je voldoende rekening houdt met andere weggebruikers. Ook let hij op je voertuigbeheersing in het verkeer. Na afloop van de rit krijg je bij het CBR direct te horen of je de rit met voldoende resultaat hebt volbracht. 

Kleding

De rijschool beschikt over voldoende motorkleding, deze is gratis te gebruiken.
Bij het gebruik van een helm van de rijschool is een helmmuts verplicht (verkrijgbaar bij de rijschool).
Zelf dient u schoenen of laarzen te verzorgen die de enkels bedekken 

Hoe mooi de uitleg van een medewerker van een rijschool ook kan zijn, het beste beeld krijg je toch van leerlingen die je reeds zijn voorgegaan. Lees bij recensies wat verschillende reacties.

Motorrijles

Download als PDF